top of page

SMA NEDÄ°R?

  • SMA (Spinal Muskuler Atrofi) omurilikte bulunan ön boynuz motor sinir hücrelerini etkileyerek hareket kabiliyetini kısıtlayan bir kas hastalığıdır.

  • Görülme sıklığı Dünya genelinde 1/10.000, Türkiye'de 1/6.000'dir. Ön boynuz hücrelerinde görülen dejenerasyon nedeni ile; kaslarımızın kontrolünü saÄŸlayan sinirlerin fonksiyonu için gerekli protein üretimi gerçekleÅŸtirilemez.

  • Ä°stemli kaslarda kuvvetsizlik ve erime (atrofi) görülür.

  • Sinir hücrelerinin iÅŸlevini yerine getirememesi; zayıflamaya ve genellikle ölümcül kas güçsüzlüÄŸüne sebep olur. Ä°stemsiz kaslar bu hastalıktan etkilenmez.

  • SMA hastası bireylerin görme ve iÅŸitme duyuları hastalıktan etkilenmez. Zeka; normal veya normalin üzerindedir.

SMA BELÄ°RTÄ°LERÄ° NELERDÄ°R?

Belirtiler bireyler arası farklılıklar göstermekle birlikte; genellikle aÅŸağıdaki ÅŸekillerde görülür.

 

  • KurbaÄŸa bacağı pozisyonunda yatma 

  • Dilde fasikilasyon 

  • GevÅŸek kas yapısı 

  • Azalmış kol-bacak hareketleri 

  • Azalmış derin tendon reflexleri 

  • Kuvvetsizlik 

  • Yürüyememe 

  • Solunum sistemi tutulması 

  • Beslenme bozuklukları 

  • Cılız aÄŸlama 

  • Yaşıtlarından geride kalma, yavaÅŸ hareket etme 

 

Aynı semptomlar; farklı hastalıklarda da görülebilir. Bu yüzden kesin tanı genetik inceleme ile konulur.

SMA TÄ°PLERÄ°

TÄ°P 1

 

Spinal müsküler atrofi grubunun en ağır seyreden tipidir. Hastalık 6 aydan önceki dönemde belirti verir. Bazı hastalarda belirtiler doÄŸum öncesi dönemde baÅŸlayabilir. GebeliÄŸin son dönemlerinde; bebek hareketlerinde azalma görülebilir. 
Tip 1 hastası bebeklerin büyük çoÄŸunluÄŸunun baÅŸ kontrolü, kol ve bacak hareketleri yoktur. Desteksiz oturamazlar. Bebekler yutma ve emme gibi temel becerilere sahip deÄŸildir. Solunum kaslarının etkilenmesi, öksürmede güçlük ve solunum yolu enfeksiyonlarından dolayı solunum desteÄŸine ihtiyaç duyarlar. Hastaların büyük çoÄŸunluÄŸu iki yaşından önce kaybedilir. Bu bebeklerin yüz hareketleri normal, bakışları canlıdır. Göz kontağı kurarlar. Ä°letiÅŸim becerileri oldukça güçlüdür, çevreye karşı ilgilidirler.

 

TÄ°P 2

 

Tip 2 hastalarında belirtiler 6. aydan sonraki dönemde görülür. Daha öncesinde bebeÄŸin geliÅŸimi normaldir. Bu hastalarda baÅŸ kontrolü vardır, genellikle oturabilirler. Hastaların çoÄŸu yardımsız ayakta durmayı ve yürümeyi baÅŸaramaz. Yardımsız olarak yatma pozisyonundan oturma pozisyonuna geçemezler. Hastalar solunum yolu enfeksiyonlarına karşı hassastırlar. Omurga eÄŸrilikleri (skolyoz), el, ayak ve göÄŸüs duvarında anormallikler görülebilir

 

TÄ°P 3

 

Tip 3 hastalarında baÅŸlangıç 18. aydan sonradır. Bebekler doÄŸum esnasında normaldirler. Ä°lk belirtiler hafif olarak görülebilir, hastalığın tanı alması gençlik yıllarını bulabilir. Hasta bireyler aynı yaÅŸtaki arkadaÅŸlarıyla benzer fiziksel aktiviteyi gösteremez. ÖrneÄŸin, çocuk emeklerken ve yürürken akranlarından geri kalır. Hastalar yürüyebilir; ancak kas zaafı mevcuttur. Hastalık ilerledikçe kalça ve bacak kaslarındaki kuvvetsizlik koÅŸmayı engeller, düÅŸmeler sık olarak görülür, yürüme güçleÅŸir. Merdiven çıkmakta ve oturdukları yerden kalkmakta zorlanırlar. 20-30 yaÅŸlarında tekerlekli sandalyeye ihtiyaç duyulabilirler. Bu dönemde omurga eÄŸrilikleri (skolyoz) gibi iskelet bozukluklarının belirginleÅŸtiÄŸi görülür. Yutma ve çiÄŸneme kaslarının güçsüzlüÄŸü nadir olarak görülür. Solunum etkilenmesi, tip 1 ve tip 2 deki kadar ÅŸiddetli deÄŸildir.

 

TÄ°P 4

 

Bu tip SMA yetiÅŸkinlikte ortaya çıkar. Hastalığın baÅŸlangıcı ve ilerlemesi yavaÅŸ seyreder. Hastalığın ilerlemesinde duraklamalar da görülebilir. EriÅŸkin tip SMA hastaları genellikle yürüyebilirler; az sayıdaki hasta tekerlekli sandalyeye ihtiyaç duyar. Kollar ve bacaklarda kuvvetsizlik, skolyoz, titreme, seyirme görülür. Yutkunma ve solunum fonksiyonları için kullanılan kaslar; tip 4 hastalarında nadiren etkilenir. Kuvvetsizlik ve kas erimesi; kollar ve bacakların gövdeye yakın kısımlarında daha fazladır. Bu kuvvetsizlik yavaÅŸ bir biçimde yayılır.

TEDAVÄ°

SMA TEDAVÄ°SÄ° HAKKINA NELER BÄ°LÄ°YORUZ?

Hayati motor sinir hücresinin (SMNA1) mutasyona uÄŸramasından dolayı, SMA hastalığına sahip hastaların vücutları yeteri seviyede motor sinir hücresi proteini üretemezler. Bu protein olmadan, motor sinir hücreleri giderek küçülür ve en sonunda yok olurlar. Bu durum hastalarda zayıflığa ve ölümcül kas zayıflığına sebep olur.

SMA hastalığının tedavisinin yollarından birisi vücuttaki hayati motor sinir hücresi protein miktarını arttırmaktır. Bu tedavi yöntemi genellikle SMN(motor sinir hücresi proteini) tabanlı ya da SMN( motor sinir hücresi proteini) geliÅŸtirme olarak adlandırılır.

SMA hastalığına sahip bütün hastaların hepsinde en az bir ya da birçok hayati motor sinir hücresi geni olarak adlandırılan (SMN2), ya da SMA- destek geni bulunmaktadır. SMN2 aynı zamanda vücut için SMN proteini üretir fakat üretilen bu proteinin sadece ufak bir yüzdesi vücut tarafından kullanılır.

Birçok SMN arttırma tedavisi SMN2 geninin daha kullanılabilir protein üretmesi için bu gen üzerine uygulanmaktadır. DiÄŸer SMN arttırma tedavileri direkt olarak mutasyona uÄŸramış SMN1 genini düzeltmek ya da yenilemek için yapılmaktadır.

BİRLEŞİK TEDAVİLER

SMA protein miktarının vücutta arttırılması SMA hastalığının tedavisinde ki tek yöntem deÄŸildir. Hayati motor sinir hücresi proteinin azalması aynı zamanda vücutta diÄŸer sistemleri ve süreçleri etkilemektedir. Dolayısıyla baÅŸka tedaviler etkilenen bu sistemleri hedef almaktadır.

Bu tedaviler ve yaklaşımlar genellikle non-SMN( SMN içermeyen) olarak adlandırılırlar. Bu tedavilerin birçoÄŸu kas sistemi ve sinir sistemine yöneliktir.

Birçok tıp araÅŸtırmacısı SMN tabanlı ve non-SMN tedavi yöntemlerinin birleÅŸimi SMA’ya sahip hastalar için en faydalı tedavi yöntemi olduÄŸunu düÅŸünmektedir. Bu tedavi birleÅŸimi hastaların bazen 2 ilacı aynı anda ya da tek tip bir ilacı hastalığın belirli bir evresinde ve diÄŸer evresinde ise farklı tip bir ilacı alabilecekleri anlamına gelmektedir

Ä°ki benzer tedavinin birleÅŸiminin örneÄŸin 2 tane SMA arttırma ya da 2 tane non-SMA tedavisi gibi birleÅŸimlerinin hastaya ek bir fayda saÄŸlayacağı konusunda daha az bir fikir birliÄŸi vardır.

ERKEN TEDAVÄ°NÄ°N ÖNEMÄ°

Hastalık için seçilen tedavi türü ne olursa olsun, hastalık teÅŸhisi konulduktan mümkün olduÄŸunca hemen sonra tedaviye baÅŸlanması hasta için çok önemlidir. Bu özellikle SMN arttırma tedavileri için önemlidir. SMN seviyeleri düÅŸük olduÄŸunda, motor sinir hücreleri zayıflayacak ve sonunda yok olacaktır. SMA tip 1 hastalığına sahip çocuklar 6. Aylarına kadar motor sinir hücrelerinin %90’nını kayıp edeceklerdir. Bu nöronlar bir kez kaybedildiÄŸinde tekrardan oluÅŸturulması mümkün deÄŸildir. SMN tabanlı terapilerin klinik denemelerinde, tedaviye daha erken baÅŸlayan bireyler daha sonra baÅŸlayanlara göre daha iyi sonuçlar göstermiÅŸlerdir.

TEDAVÄ° SEÇÄ°MÄ°

Åžuanda FDA( Amerika Gıda ve ilaç dairesi) tarafından onaylanmış 2 tip tedavi bulunmaktadır. Bu iki tip tedavide SMN geliÅŸtirme yöntemini içermektedir. Bu iki onaylanmış tedavi tipine ek olarak, diÄŸer 6 tip tedavi ÅŸekli klinik deneylerde teste tabi tutulmaktadır.

Bazı istisnai durumlar dışında, bir hasta genellikle klinik deneylere ya da onaylanmış tedaviye tabi tutulmaz. Bu istisnai durumlar örneÄŸin onaylanmış SMN geliÅŸtirme tedavisi uygulanan hastalara aynı zamanda kas ilaçlarının verilmesi gibi olayları kapsamaktadır. Bu istisnai durumlar dışında klinik deneye katılma kararı sizin veya çocuÄŸunuzun onaylanmış terapiden yoksun olacağı anlamına gelmektedir.

bottom of page